Skip to main content
Blog

Beázott telefonok adatmentése

By 2023.06.13.november 15th, 2023No Comments

A legrosszabb dolog, ami a telefonoddal történhet, ha beázik. Leginkább a nyári időszakban jellemző, hogy fürdés közben, vagy egy hirtelen záport követően nedvességet kap a készülék, de természetesen egész évben előfordulhat vízkár. Mint köztudott az elektronikai eszközök nincsenek jó barátságban a vízzel, sőt az eszközökre nézve kifejezetten káros viszonyban vannak. Míg egy mechanikus hatás következtében történő meghibásodás általában az adott moduláris alkatrész cseréjével orvosolható, addig egy nedvességet kapott készülék esetében legtöbbször összetettebb problémáról, és ebből kifolyólag komplexebb probléma megoldásról beszélhetünk.

Mit tehetünk, ha megtörténik a baj?

Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a közhiedelemmel ellentétben, semmilyen empirikus bizonyíték nincs a rizs vízmentesítő hatásáról, mely legfeljebb a levegő páratartalmát képes megába szívni, de egy zárt rendszerből vizet eltüntetni nem képes. Így a legjobb, amit tehetünk, hogy áramtalanítjuk az eszközt, ha lehetséges; eltávolítjuk a SIM-kártya tartó tálcát, ha levehető a hátlap, a hátlapot és az akkumulátort, szárazra töröljük, majd a telefont száraz, melegebb helyre tesszük. Ezen óvintézkedések elvégzése után érdemes minél hamarabb szervizbe vinni a készüléket, ugyanis a megázott alkatrészeken a levegővel oxidációs reakció zajlik, mely visszafordíthatatlan károkat okozhat az alkatrészek működésében vagy az áramkörökben. Amennyiben sós víz érte a készüléket érdemes minél hamarabb megtenni a fent leírt lépéseket! Lényeges, hogy miután a készülék nedvességet kapott, ne csatlakoztassuk áramforráshoz, használni ne próbáljuk, ugyanis nem feltétlenül rögtön az ázás után jelentkezhetnek a problémák! Abban az esetben, ha a készülék kikapcsol, vagy újraindul, ne próbáljuk újra bekapcsolni! Hogyha hasonlóan járunk el, viszonylag jó esélyekkel vihetjük szervizbe a készülékünket javításra, vagy adatmentésre.

Vízkáros készülékek javítása

Legyen szó akár egy Apple, Samsung, Huawei vagy Xiaomi telefonról, egy beázott készülék esetében hatalmas szerepe van a szerencsének. Egy vízkáros telefon javítását is leginkább ez határozza meg, ugyanis sok esetben nem csak egy alkatrész sérül, mint például egy átlagos leejtés esetében, hanem áramkörökön és összeköttetéseket keresztül a nedvesség több, vagy akár extrém esetben minden alkatrészt károsíthat. Így minden esetben komoly feltárást és precíz mérlegelést igényel a javításuk is. Az elsődleges kérdés mindig a gazdaságosság. Rengeteg olyan ázott készülékkel találkozunk, amikor nem érdemes foglalkozni a javításával, mert olyan szintű a károsodás, hogy gazdaságtalan a szervizeltetése. Illetve semelyik ázott készülék esetében nem garantálható, hogy milyen hosszan marad üzemképes a készülék, így sok esetben az adatmentés a legészszerűbb opció.

Adatmentés

A mai világban a mobiltelefonon tárolt adatoknak sokszor eszmei értéke van melyet gyakran érzünk pótolhatatlannak amikor megtörténik a baj. Szinte minden ember munkájához nélkülözhetetlen applikációk, kommunikációs csatornák és kontaktok mellett az olyan személyesebb adatok, mint például a fényképek, videók, emlékek sokszor pótolhatatlanok és egy esetleges vízkár esetén nagy veszélybe kerülhetnek. Azonban annak ellenére, hogy egy beázott készülék esetében sokszor a lehetetlennel próbálkozunk, de a legtöbb esetben ilyenkor is van megoldás! Előfordulhat, hogy a beázott eszköz javíthatatlan, de a rajta tárolt adatok kinyerésére van lehetőség. Szakképzett kollégáink kifejezetten specialistái az ilyen eseteknek, így komoly reményekkel bízhatja ránk akár teljesen esélytelennek tűnő készülékét. Széleskörű raktárkészletünknek köszönhetően igyekszünk gyorsak is lenni, így amennyiben az adatmentés erejéig provizórikusan alkatrészcserére van szükség, sokszor a beszerzésre sem kell napokat várni. Bármelyik világmárka képviselőjével is rendelkezel, hozd be hozzánk készüléked, és segítünk!