Skip to main content

Az akkumulátorcsere jó megoldás lehet annak érdekében, hogy a telefonod tovább bírja. Természetes jelenség, hogy egyre gyorsabban merül az okostelefonod akkumulátora, mint amikor először vetted ki a dobozból. Az akkumulátorok idővel kémiailag öregednek, vagyis a töltés és a kisütés során romlik a teljesítményük. 

Bár napjainkban néhány év után rendszerint lecseréljük az okostelefonjainkat, mondván elöregedtek és már nem olyanok a funkciói, mint újabb korukban, de sok esetben egy egyszerű akkumulátorcserével a probléma orvosolható lenne. Igen ám, de itt jön a bökkenő. Míg korábban könnyedén elvégezhettük az akkumulátor cseréjét mi magunk is, addig manapság alig van olyan készülék, amelyikben ez a felhasználó által megoldható lenne.

Hogyan állapíthatod meg, hogy az akku cserére szorul?

A legtöbb gyártó akkumulátorai két év után is megtartják eredeti kapacitásuk legalább 80-85%-át. Akkor mégis mi okozza, ha a telefonod akkumulátora ennél gyorsabban lemerül? A gyorstöltés és a hosszan tartó hőhatás csak néhány a sok tényező közül, amelyek gyorsan csökkenthetik a kapacitását.

Az akkumulátor csökkent kapacitásának árulkodó jele, ha a telefon 30% vagy akár 50%-os töltöttségi szintnél olyan tüneteket mutat, mint a véletlenszerű újraindulások vagy a hirtelen leállások. Ha az okostelefonod akkumulátora már nem bírja olyan sokáig, mint korábban, fontold meg egy olyan alkalmazás használatát, mint például az AccuBattery, hogy megbecsüld az akkumulátor jelenlegi állapotát. Az alkalmazás a háttérben fut, több napon keresztül gyűjti a lemerülési és töltési adatokat, és megbecsüli az akkumulátor állapotát. Bár nem tökéletes, mégis jó becslést adhat arról, hogy szükség van-e új akkura.

Kihez fordulj?

3 évente minden különösebb hibajelenség nélkül is ajánlott a telefonok akkumulátorának a cseréje. A legegyszerűbb, ha a telefont szervizbe viszed, legyen az hivatalos vagy márkafüggetlen, és velük cserélteted ki az akkumulátort. 

Ennek oka, hogy a legtöbb gyártó ragasztóval rögzíti a telefon hátlapját és előlapját, amelyek általában érzékeny üvegből készülnek. Bár ez a ragasztó segít a telefon vízállóságának javításában, gyakran nehezebbé és munkaigényesebbé teszi a javítást, korlátozza az akkumulátorhoz és más belső alkatrészekhez való könnyű hozzáférést.

Az sem mindegy, hogy milyen akkumulátort kapsz. Az eredeti akkumulátor garanciát jelent. Bár egy nem hivatalos gyári akkumulátor kezdetben jól működhet, de nem lehet tudni, hogy olyan sokáig bírja-e, mint egy hivatalos. iPhone-ok esetében gyári alkatrészt csak hivatalos almás szervizben kapsz, ami egyrészt igen költséges, másrészt hosszadalmas. 

Amennyiben márkafüggetlen szervizbe viszed a készüléket, eredeti alkatrészt nem kapsz – azt ugyanis az Apple nem biztosít harmadik félnek – de a költséghatékonyság miatt érdemes elgondolkodni azon, hogy egy nagy szakértelemmel rendelkező szervizre bízd a cserét, ahol minőségi utángyártott anyagokkal dolgoznak. 

Megoldás lehet az otthoni akkumulátorcsere?

Az utóbbi években egyre kevesebb gyártó biztosít lehetőséget arra, hogy házilag elvégezhesd az akkumulátorcserét, így nem is kínálnak eredeti pótalkatrészeket. A piacon fellelhető alkatrészek hitelessége, eredetisége erősen kifogásolható, ezért csak neves eladóknál vásárolj, de a legjobb, ha szervizhez fordulsz!

Az akkumulátorcsere ára jóval olcsóbb, mint egy új készülék, és egy jó akkumulátorral még hosszú évekig szolgál a telefon, amennyiben nincs szükséged a legújabb és legjobb kamera- vagy kijelzőtechnológiára. Ne próbálkozz DIY megoldásokkal, hozd be valamelyik üzletünkbe a mobilodat, segítünk a problémák orvoslásában!