Skip to main content

Okostelefonon intézünk ma már számos dolgot, streamelünk, bankolunk, fizetünk, dolgozunk, vásárolunk, játszunk, így bosszantó, ha gyorsan merül a telefon, és a legrosszabb pillanatban kikapcsol. 

Idővel minden akkumulátor elhasználódik, gyengül, kevesebb töltést tud felvenni, mint újkorában. Rossz használati szokásokkal erre rá is erősíthetsz, idő előtt kinyírhatod az akksit. Melegszik és gyorsan merül, vagy nem is tölthető? Akkumulátort kell cserélni vagy más probléma van? Hogyan oldható meg, mit tehetsz ellene? Erre adunk tippeket, trükköket.

Az akkumulátor a telefon lelke

Hiába vannak vele a legtöbben tisztában, hogy az akkumulátor a telefon központi eleme, és ezért használatával kapcsolatban meg kell tenni néhány óvintézkedést, sokan mégsem eszerint cselekszenek. 

Biztos Te is tettél már úgy, hogy egész éjszakára vagy napközben hosszú órákra a töltőn felejtetted a mobilodat, pedig tisztában vagy vele, hogy nem teszel jót vele. Az okostelefonokban használatos lítiumion akkumulátorok akkor működnek hosszú ideig, ha maximum 80%-ig töltöd őket, és nem hagyod 20% alá merülni. 

Az is biztos előfordult már veled, hogy egy óvatlan pillanatban a farzsebedbe raktad a telefonodat, majd vagy leültél vele, vagy a wc-n kicsúszott a zsebedből és a kagylóban landolt. Se a meghajlás, se a nedvesség nem tesz jót az akkumulátornak. Ha nedvesség éri, minél előbb ki kell kapcsolnod, kiszárítani – ez eltarthat 1 napig is, légy türelmes – majd imádkozni, hogy újra életet tudj bele lehelni. Ha nem oldódott meg, akkor bizony irány a szerviz, hozd be pesti vagy budai üzletünkbe!

Mit tegyél, ha gyorsan merül a telefonod?

Mielőtt szervizbe mennél vele, van néhány dolog, amit te magad is könnyen ellenőrizhetsz, pontosabb képet kaphatsz az akkumulátorod helyzetéről. Honnan tudhatod, hogy az akku vagy más alkatrész okozza a problémát? 

Az operációs rendszertől, annak verziójától függően egyes telefonok már intelligens töltésre is képesek, vagyis a beépített funkció figyeli a szokásaidat, és annak megfelelően vezérli a töltést. Ha például rendszeresen éjszaka rakod töltőre, reggelre tölti csak fel, nem hamarabb.

A legtöbb akkumulátor átlagosan 500 töltési ciklusra tervezett, ami egy átlagos felhasználó esetében kb. 2-3 év. Ezt követően fokozatosan csökken a teljesítménye. Ez persze annak is a függvénye, hogy alkalmanként mennyire figyelsz oda a töltésre. 

Amikor csak az akkumulátorcsere segít

Amikor valamilyen okból kifolyólag a telefonod nem képes a töltés felvételére, lehet, hogy csak az akkumulátor cseréje segít. Ugyanez lehet akkor is az egyetlen megoldás, ha gyorsan merül, és minden más lehetőséget kizártál. 

A mai nagyon okostelefonok már a rengeteg funkció és a nagy kijelzőméret révén rövidebb ideig működnek egy töltéssel, mint a régebbi telefonok. Egy 5000 mAh-s akku átlagosan 2 napig bírja.

Akár Androidos készüléked van, akár iPhone, a “Beállítások” menüben ellenőrizheted az akkumulátor állapotát, kapacitását. Elképzelhető, hogy szervizt javasol, akkor csak a csere segít. Vannak hozzá szoftverek is, amelyekkel számítógépre csatlakoztatva tudod ellenőrizni az akku állapotát.

A töltésvezérlő is meghibásodhat, amennyiben nem gyári vagy jó minőségű utángyártott töltőt használsz. Szoftverhiba is okozhatja az akkumulátor teljesítményének csökkenését. Biztonsági mentés után a gyári beállítások visszaállításával is próbálkozhatsz. Az alaplap meghibásodása is okozhatja, hogy túl gyorsan merül a mobilod. Azonban ebben az esetben, ha nem értesz hozzá, érdemes lehet szervizbe hozni, üzleteink elérhetőségét megtalálod a “Kapcsolat” oldalon.