Skip to main content

A telefon akkumulátorok a kémiai technika csodái, hatalmas mennyiségű energiát tárolnak, így hosszú órákon, napokon órákon át képesek működésben tartani a készülékeket. 

Persze a legnagyobb körültekintés, elővigyázatosság ellenére is egyszer minden akkumulátor elhasználódik, gyengül, idővel egyre kevesebb töltést tud felvenni. Azonban a hosszú élettartam érdekében, ha néhány alapvető szabályt betartasz, meghosszabbíthatod ezt az időt. Rossz szokásokkal pedig hamarabb kinyírhatod az akkut.

Hogyan működnek a telefon akkumulátorok?

A legtöbb modern okostelefon lítiumion-akkumulátorokat használ, amelyek két fő részből állnak: egy elektródapárból és a köztük lévő elektrolitból. A két elektróda között található elektrolit lehetővé teszi az elektronok áramlását. Amikor a lítiumion-akkumulátor feltöltődik, a lítium-kobalt-oxid molekulák elektronokat fognak be és tartanak meg, amelyeket aztán használat közben, például a mobiltelefon működtetésekor felszabadítanak.

Azért a lítiumion a legelterjedtebb forma, mivel a legkisebb helyen képes a legtöbb energiát tárolni, más szóval a lítiumion-akkumulátorok kisebbek és könnyebbek, mint más típusok, és ez laposabb mobilkészüléket eredményez, hosszabb élettartammal.

Mitől függ egy akkumulátor kapacitása?

A legtöbb akkumulátort kb. 500 töltési ciklusra tervezik, amely egy átlagos felhasználó esetében kb. 2-3 évet jelent. Amennyiben a készülék még működőképes, az akkumulátor cseréje után tovább használhatod. A szervizben megoldjuk, hozd be hozzánk!

Az akkumulátor kapacitás azt jelzi, hogy az akkumulátor mennyi energiát képes leadni. Például az 1000 mAh névleges teljesítményű akku 1 órán keresztül 1000 mAh energiát képes leadni, így ha a készülék 500 mA energiát használ, az akkumulátornak körülbelül 2 órát kell kibírnia.

Az akkumulátor élettartama attól függően változik, hogy az eszköz mit csinál. Ha a készülék kijelzője be van kapcsolva, és például sorozatot nézel, a processzor keményen dolgozik, vagyis több energiát használ, mint üres járatban. Ha kíváncsi vagy, használhatsz olyan alkalmazást, amely figyeli a telefonod energiafogyasztását és az akkumulátor állapotát.

Mit tehetsz az akkumulátor élettartamának meghosszabbítása érdekében?

Az akkumulátorok akkor működnek hosszú ideig, ha odafigyelsz az optimális töltésre, maximum 90%-ig töltöd, és nem hagyod 20% alá merülni. Egyes operációs rendszerek monitorozzák a felhasználók szokásait, és annak megfelelően vezérlik a töltést. Az intelligens töltés révén pedig az éjszakára töltőn felejtett telefon akkumulátora sem fog károsodni. 

Ne vágd zsebre a telefont, nemcsak azért, mert könnyen kicsúszhat és összetörhet vagy wc-be eshet, hanem azért sem, mert ha leüléskor ottfelejted, meghajolhat. Sem a nedvesség, sem a deformálódás nem tesz jót az akkumulátornak. Ilyen esetben irány a szerviz, az akkumulátor cseréje segíthet, de egy ingyenes bevizsgálást követően pontosabbat is mondunk.

Végső megoldás az akkumulátor cseréje

Amikor a készülék nem képes felvenni a töltést, és már minden lehetséges más problémát, megoldási módot kizártál, elképzelhető, hogy csak az akkumulátor cseréje jelenthet megoldást. Amennyiben nem gyári vagy minőségi utángyártott töltőt használsz, a töltésvezérlő is meghibásodhat, de szoftverhiba is okozhat teljesítménycsökkenést. Tanácstalan vagy? Hozd be hozzánk, kiderítjük, hogy mi okozza a problémát!